Film

Özönvíz I-II. (1974) online teljes film adatlap magyarul

Adatlap

Borító

Szereplők:

Daniel Olbrychski Andrzej Kmicic
Krzysztof Kowalewski Roch Kowalski
Franciszek Pieczka Kiemlicz
Malgorzata Braunek Olenka
Tadeusz Lomnicki Michal Wolodyjowski
Francziszek Piecka Kiemlicz
Ryszard Filipski Soroka
Kazimierz Wichniarz Jan Onufry Zagloba
Wladyslaw Hancza Janusz Radziwill
Leszek Teleszynski Boguslaw Radziwill
Wieslawa Mazurkiewicz Aunt Kulwiecówna
Leslaw Janicki Damian Kiemlicz
Waclaw Janicki Kosma Kiemlicz
Bruno O'Ya Józwa Butrym

A szabadság és a szerelem Henryk Sienkiewicz nagyívű regényének fő témája. A filmet hazánkban is nagy sikerrel vetítették, a hetvenes évek egyik legnépszerűbb mozifilmje volt. A Sienkiewicz-regénytrilógia (Tűzzel-vassal, Özönvíz, Kislovag) középső részét a Nobel-díjas regényíró születésének 155. évfordulója tiszteletére mutatjuk be.

A XVII. században a lengyel főnemesség árulása folytán svéd csapatok árasztják el Lengyelországot és megkezdődik az évekig tartó harc. A küzdelemben az egész nemzet részt vesz. Az eseményeknek ebbe a szövetébe fonódik Wolodyjowski lovag, Radziwill és Boguslaw hercegek, Andrzej Kmicic valamint szerelmese, Olenka sorsa.Olenka kezét és birtokát nagybátyja a fiatal, duhaj, vad vérmérsékletű Andrzej Kmicicre hagyta, aki először teszi tiszteletét a lubiczi birtokon. A barátaival érkező Jendrus már az első ittas éjszakán olyat tesz, mellyel megsérti a mélyen vallásos Olenkát. Az ellenállhatatlan erejű Kmicic meghódítja Olenkát, a lány meg is menti üldözőitől, de örökre elküldi magától. Kmicic azonban visszatér és elrabolja Olenkát.
Kmicic jobbnak látja, ha álnevet használ, hiszen Radziwill hercegnek tett esküje miatt árulónak hiszik. A svéd csapatok már az ország jelentős részét megszállták. Jendrus kihallgatja a svédek egy támadási tervét és álruhában ágyúik felrobbantására készül. Fogságba kerül, de emberei kiszabadítják. Olenka eközben szintén menekül, egy kényszerházasság elől szökik.

Hozzászólások:

További filmek